Prøve bestået ved BESW Huf akademi
 
 
Og så lige et bevis til hov-teknik
" Genagelter Hufschutz"

hovplejer

 
 
 
Hovplejer er en tysk hov ortopædisk uddannelse:
 
Man lærer grundig om følgende:
 
Hov og bevægelsesapperatet:
Her lærer man alt om hovens anatomi. Om hornkapslen, knoglerne og vigtige sener og bånd, om hov og benstillinger og hestens bevægelsemønster. Man lærer at bedømme hesten i stand og i bevægelse.
 
Arbejdstekniker:
Målet med barfods hovpleje er at hesten skal kunne bevæge sig uhindret i alle gangarter. Denne tilstand skal oprettes eller opretholdes ved mediolateral og dorsopalmar/dorsoplantar balance. Man lærer at bearbejde hove rigtigt ved forskellige hov og benstillinger, samt ved forskellige hovsygdomme.
Man lærer også om andre hovbearbejdnings modeller fra andre skoler, så som Huforthopädie (Biernart) og Hufheilpraktiker (Dr, Strasser).
Naturligvis lærer man også om nyerer amerikanske modeller som de forskellige varianter af Natural Hoofcare fra Gene Ovenick over Jamie Jackson til Pete Ramey.
En viktig indsigt får man i temaet "biomekanik" hvor man lærer om de krafter der indvirker i hov og bevægelsesapperatet.
 
Ethologie:
Her lærer man om hestens naturlige adfærd og behov, om at holde hest og om den rigtige omgangen med den. Man lære om hvor vigtig rigtig fodring er for at holde hesten sund og hvordan man sammensætter og udregner foderrationer.
 
Praktisk hovpleje:
Dette fag er det mest omfangsrige. Her bearbejder man hove og lærerne er erfarende hovplejer, hovtekniker og beslagsmede.
 
Hestens anatomi, fysiologi og patologi:
Her lærer man mere om hele hestens kropsbygning og dens funktioner og disfunktioner.
 
Førstehjælp til heste.
Her lærer man hvad man skal gøre ved ulykke eller ved akut sygdom.
 
Manuelle terapi til hest:
Mange sygdomme i bevægelsesapperatet kræver fysiotherapi, osteopati eller andre teapier. Her lærer man noget om de forskellige behandlingsmetoder og hvornår man skal lade hesten behandle.
 
Hovsygdomme:
I dette fag får man en grundig indføring i sygdomme i hov og bevægelsesapperatet. Om symptomer og årsager til forfangenhed, spat, hovsenebensbetændelse osv.
 
Hovbeskyttelse:
Her lærer man om de forskellige former for beskyttelse af hoven der er på marked. Om fordele og ulemper, fra boots og kunststof til alu og limsko til det klassiske jernbeslag.
 
Æsler:
Her lærer man om anatomi, sygdom, hovene og hovsygdomme ved æsler.
Dens behov og adfærd.

 
 
 
 
Tilbage i 1988 blev jeg uddannet Plade- og kontrruktions smed på Vestkraft i Esbjerg og har arbejdet mange år som smed og svejser. I 2013 tog jeg til Tyskland og tog uddannelsen "Hufpfleger" ved BESW Hufakademi.
Jeg har også taget et kursus i hovteknik (genagelter Hufschutz), men det der med at banke søm i hoven bliver aldrig lige mig. Så derfor har jeg limsko i tilfælde af at hesten behøver beskyttelse af hoven. Jeg har redet og haft hest siden jeg var 10 år.
 
 
Lisbeth Pedersen | Esbjerg - Danmark | Tlf.: 22213914 | ulvegaarden@live.dk